22-December
Nieuwe versie GeodanMaps-API’s

GeodanMaps introduceert versie v2 van de volgende diensten:

 • – Geosearch
 • – Routing
 • – Geoquest
 • – Notificationservice

Waarom nieuwe versies?

Naast het uitbreiden van functionaliteit en verbeterde prestaties is de verbeterde integratie en samenhang tussen de diverse GeodanMaps-diensten een belangrijke reden voor de introductie van een nieuwe versie. Input en output van de diensten is geüniformeerd zodat onderlinge uitwisseling eenvoudiger is geworden. Deze uniformering is bewerkstelligd op basis van Featurecollections conform de GeoJSON-standaard (zie https://geojson.org/).

Heeft u bijvoorbeeld bij Geosearch v2 gezocht op ‘Gemeente Amsterdam’? Dan kunt u de output van dit verzoek direct gebruiken als input voor een verzoek naar Geoquest v2 om bijvoorbeeld de bijbehorende postcodes terug te krijgen. Of bundel de Geosearch-output van Kerkstraat 1 in respectievelijk Groningen, Amsterdam en Maastricht tot 1 Featurecollection en gebruik deze als input voor een verzoek aan onze Routing-API om zo de route tussen deze drie adressen te berekenen.

Dit nieuwe output-formaat is eveneens handig als u gebruik maakt van een GIS-applicatie (zoals Qgis). U slaat het resultaat van bijvoorbeeld bovengenoemd routeerverzoek op als een .json-bestand en opent deze vervolgens direct in uw GIS-applicatie.

Functionele uitbreidingen

Hieronder leest u per dienst welke verbeteringen we hebben doorgevoerd.

Geosearch v2:

 • Integratie met Geosearch World – Het zoeken binnen en buiten Nederland zit nu in één API. Via ‘country=’ geeft u aan binnen welk land u wilt zoeken.
 • Altijd een resultaat bij een adres-zoekopdracht – Met de optie ‘forceResult’ zorgt u ervoor dat u tot en met het woonplaats-niveau altijd een resultaat terugkrijgt. Geeft u een straat, huisnummer en woonplaats op maar blijkt het huisnummer niet te bestaan? Dan krijgt u met deze optie de locatie van de straat in die woonplaats terug.
 • Sorteren op afstand – Zoekt u op ‘Kerkstraat’ dan kunt u door het opgeven van coördinaten zorgen dat eerst de Kerkstraat in Haarlem wordt teruggegeven en pas daarna die in Amsterdam.
 • Filteren op bounding box – Geef via de hoekpunten van een rechthoek een gebied aan zodat de resultaten buiten dit gebied niet worden teruggegeven.
 • Ondersteuning herprojectie van output – Naast LatLon en RD (die ook al in Geosearch v1 werden ondersteund) heeft u de mogelijkheid om de coördinaten in het resultaat in andere projecties terug te geven.

Routing v2:

 • 2 nieuwe reistijdgebiedtypes – Naast de bekende ‘polygon’ heeft u nu de beschikking over 2 extra reistijdgebiedtypes: ‘voronoi’ en ‘line’. U ziet de 3 types in bovenstaand plaatje voor respectievelijk Haarlem, Amsterdam en Almere.
 • Actuele verkeersdrukte – Bereken een route en houd rekening met de actuele verkeersdrukte met de optie ‘liveTraffic’.
 • TSP: Volgorde en route in één antwoord – Na het verkrijgen van de juiste volgorde bij een Traveling Salesman Problem (TSP)-verzoek moest bij Routing v1 nog een apart verzoek worden gedaan om de daadwerkelijke routes terug te krijgen. Bij Routing v2 zit dit direct in hetzelfde antwoord.
 • Vehicle Route Planning (VRP) – Een nieuwe dienst waarbij u bij het bepalen van de ideale route tussen meerdere locaties ook rekening kunt houden met bijvoorbeeld het aantal voertuigen in uw voertuigenvloot en de capaciteit van deze voertuigen.

Geoquest:

 • ‘Bèta af’ – De Geoquest API is bij deze nieuwe versie een volwaardige dienst geworden die niet langer het stempel ‘bèta’ heeft.
 • WFS 2.0.0 – De ondersteuning voor WFS 2.0.0 is sterk verbeterd. De API zal ook bij WFS’en die niet helemaal juist zijn geconfigureerd bijna altijd een antwoord geven.
 • Privé-configuraties – Naast de publieke is er nu ook een ‘private’ variant van deze API zodat uw gegevens nog beter zijn beschermd. Op deze variant dient te worden ingelogd met een GeodanMaps-gebruikersaccount.
 • Ondersteuning herprojectie van output – De projectie van de output is niet langer persé dezelfde als in de input. U kunt nu zelf aangeven welke projectie dit moet zijn.

Notificationservice:

 • SMS – De nieuwe versie ondersteunt naast e-mail ook het versturen van SMS.
 • Bijlagen – Met deze nieuwe versie kunt u bijlagen meesturen met uw e-mail.
 • HTML – Naast de ‘plain text’ ondersteunen we nu ook HTML-opmaak zodat u de gelegenheid heeft om uw e-mail naar wens op te maken.
 • Niet meer inloggen – Om deze dienst te bevragen hoeft u niet meer ingelogd te zijn. U bevraagt de dienst in plaats daarvan met een servicekey van GeodanMaps.

Documentatie en voorbeelden

Op onze website http://geodanmaps.nl/ontwikkelaars/ vindt u de documentatie van de nieuwe versies en enkele voorbeeldverzoeken. Houdt uw servicekey bij de hand.

Beschikbaarheid huidige versie

De huidige versies van de genoemde API’s worden uitgefaseerd en wel op:

1 juli 2021

Gebruikt u onze API’s in uw eigen eindapplicatie of oplossing? Dan is het zaak om vóór deze datum de nieuwe versie van onze API’s te integreren. 

Gebruikt u onze API’s vanuit een applicatie die Geodan in beheer heeft? Dan hoeft u niets te doen. Wij nemen indien nodig contact met u op.