19-January
Verstuurde e-mail: Verbetering dienstverlening GeodanMaps (actie door u vereist)

Vandaag is onderstaande e-mail gestuurd naar de beheerders van uw organisatie:

unnamed

Beste GeodanMaps-afnemer,

Geodan heeft hard gewerkt aan verdere verbetering van zijn GeodanMaps-dienstverlening. Deze verbetering heeft voor u een aantal voordelen:

 • Snellere beschikbaarheid van updates van de generieke kaarten
 • Verbeterde performance van onze diensten
 • Mogelijkheid tot inloggen met het gebruikersaccount van uw eigen organisatie (aangeduid als ‘Federated Single Sign-On’)Dit is mogelijk doordat we gebruik gaan maken van een nieuwe toegangspoort naar onze diensten, ofwel een nieuwe ‘gateway’. Voor de experts onder u: we schakelen over van het SAML 1.1-protocol naar het SAML 2.0-protocol.

De huidige gateway wordt op 1 augustus 2017 vervangen door de nieuwe gateway. De meeste GeodanMaps-diensten blijven ook onder de bestaande URL beschikbaar. Voor deze diensten hoeft u niets te doen. Een aantal diensten krijgt echter een nieuwe URL of vereist een andere manier van autorisatie.

Het betreft de volgende diensten:

 • Generieke Geodan-kaarten
  Diensten die beginnen met http(s)://services.geodan.nl/wms, …/wmts of …/tms
 • Eigen datasets
  Diensten die beginnen met http(s)://services.geodan.nl/data/ows of …/public/data/ows
 • Routeren
  Diensten die beginnen met http(s)://services.geodan.nl/routing

Gebruikt u deze diensten anders dan in de GeodanMaps Viewer, dan zult u de wijze waarop u ze in uw (web)applicatie aanroept moeten aanpassen. Gebruikt u deze diensten alleen in de GeodanMaps Viewer, dan hoeft u niets te doen. Geodan past uw viewers voor u aan.

Generieke Geodan-kaarten
Op http://geodanmaps.nl/product-info/dienstencatalogus/ vindt u onder Data & Information een overzicht van de generieke kaarten van Geodan, samen met hun Nederlandse en Engelse namen. Gebruikt u één van deze kaarten in uw applicatie, dan dient u de URL naar de kaart aan te passen. U vindt de nieuwe URL onder de Engelse naam in onze API-documentatie: http://geodanmaps.nl/mapservices

U kiest hier eerst de kaart waarvan u de nieuwe URL wilt weten en daarna het juiste type. Na het invullen van uw servicekey klikt u op ‘Try it out’, waarna een kaart met bijbehorende URL op uw scherm verschijnt. Indien u niet in het bezit bent van een servicekey, worden uw verzoeken waarschijnlijk op basis van uw IP-adres geautoriseerd. Voer bovenstaande actie dan uit op de machine waarvan het IP-adres bij ons bekend is.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een oude en een nieuwe URL van onze Adressen en Gebouwen Nederland-kaart. Het is een zogenaamde REST-aanroep naar de WMTS-versie (‘tiles’) van deze kaart. Voor WMS-, TMS- en WMTS KVP-aanroepen geldt een vergelijkbare aanpassing in de URL.

Oud:
https://services.geodan.nl/wmts/adressenkaart/nltilingschema/13/3795/3901.png

Nieuw:
https://acc.geodan.nl/data/geodan/gws/nld/addresses/wmts/addressesbuildings/EPSG:28992/13/3795/3901.png

Eigen datasets
Wanneer u via de GeodanMaps GeoAdmin uw eigen data heeft geüpload naar GeodanMaps, zult u de kaarten die hiermee beschikbaar zijn gekomen waarschijnlijk in een applicatie gebruiken, zoals de GeodanMaps Viewer of uw eigen (web)applicatie.

Voor de nieuwe gateway dient u het ‘ows’-deel in de URL te vervangen door ‘my/gws’. Dit geldt voor de kaart zelf, maar ook voor andere verzoeken die u bij deze data kunt doen, zoals de ‘GetCapabilities’, ‘GetFeatureInfo’, ‘GetLegendGraphic’. Bent u niet zeker of dit laatste voor u van toepassing is, neemt u dan gerust contact met ons op.

Routeren
Via de huidige gateway krijgt u toegang tot onze routeerdienst door op de dienst in te loggen óf door een servicekey mee te sturen met de URL. Via de nieuwe gateway kunt u uitsluitend een servicekey gebruiken. Inloggen op de routeerdienst kan dan niet meer.
U kunt nu al profiteren van de nieuwe gateway. De nieuwe URLs zijn per direct beschikbaar. Als u deze URLs nu aanpast, heeft u bijvoorbeeld meteen de geactualiseerde versies van de Generieke Geodan-kaarten tot uw beschikking. De Generieke Geodan-kaarten die u aanroept via de oude gateway worden niet meer geactualiseerd.

Mocht u vragen hebben over deze wijziging beantwoorden wij die uiteraard graag. Stuurt u in dat geval een e-mail naar helpdesk@geodan.nl.

Met vriendelijke groet,

Geodan