03-May
Release
Nieuwe versie Viewer (2.2.5) en GeoAdmin (1.6.5)

Er zijn nieuwe versies van de GeodanMaps Viewer (2.2.5) en de GeodanMaps GeoAdmin (1.6.5) uitgerold. Deze zijn per direct voor u beschikbaar. De volgende onderdelen zijn aangepast of toegevoegd:

* Tekenen
* Titel zichtbaar in browser-window
* Inloggen met het account van uw eigen organisatie (‘SAML2’)
* Intuïtievere indeling en naamgeving

Tekenen
Met de nieuwe Tekenen-tool kunt u zelf in uw Viewer objecten tekenen. Dit is handig wanneer u bijvoorbeeld een print wilt maken van uw kaart en een bepaald gebied van de kaart wilt uitlichten. Daarnaast zijn de objecten die u heeft getekend beschikbaar voor de Ruimelijk Zoeken-tool. Bent u bijvoorbeeld benieuwd waar in uw nabije omgeving zich rijksmonumenten bevinden? Teken dan een gebied rondom de desbetreffende locatie en bekijk via het Ruimtelijk Zoeken-resultaat waar deze monumenten in de kaart verschijnen.

Dit laatste voorbeeld ziet u in onderstaand bewegend plaatje (ververs indien nodig deze pagina of klik op het plaatje om deze opnieuw te starten).

teken_tool

Titel zichtbaar in browser-tabblad
Uw Viewer kunt u in uw browser direct aanroepen door het unieke ID van de Viewer mee te geven. Dit ID is een ingewikkeld nummer en moeilijk te onthouden. We hebben er daarom voor gezorgd dat de naam van uw Viewer – zoals die is opgegeven in de GeoAdmin – nu zichtbaar is in het tabblad van uw browser. Dit communiceert een stuk prettiger wanneer u het bijvoorbeeld met een collega over een bepaalde Viewer heeft. Wanneer het een lange naam betreft die niet volledig zichtbaar is in het tabblad, houdt u uw muis-cursor boven het tabblad en dan verschijnt de volledige naam alsnog.

Inloggen met het account van uw eigen organisatie (‘SAML2’)
Wanneer u de Viewer en GeoAdmin aanroept, bent u gewend om eerst in te moeten loggen. Dit inloggen gebeurt achter de schermen met een bepaalde authenticatie-tool en deze tool hebben we onlangs geüpdatet. Voor de kenners: we hebben het hier over het SAML2-protocol.
Voor u als gebruiker betekent dit dat het nu mogelijk is om in te loggen met het account van uw eigen organisatie. U hoeft dus niet persé meer een Geodan-account aan te maken en een zoveelste wachtwoord te onthouden. Na een eenmalige instelling aan onze kant en aan de kant van uw organisatie, is dit voortaan verleden tijd. Vergelijk het met het inloggen op diverse websites met uw Facebook-account: geen zoveelste registratie meer, gewoon inloggen met de voor u vertrouwde inloggegevens.

Intuïtievere indeling en naamgeving
De GeoAdmin is tot slot voorzien van een intuïtievere indeling voor het kaartlagen-deel. De verschillende opties staan op een logischere plek, waardoor het makkelijker is om een nieuwe kaartlaag toe te voegen. Ook hebben we het makkelijker gemaakt om de diverse kaart-types toe te voegen (WMS, WFS, WMTS, etcetera).
Daarnaast zijn de teksten en naamgeving nu logischer. Daar waar u bijvoorbeeld eerst op ‘Configuratie toevoegen’ moest klikken om een nieuwe Viewer aan te maken, klikt u nu simpelweg op ‘Nieuwe viewer’. Verder stonden er nog enkele Engelstalige termen vermeld (‘resolutions’) die we vervangen hebben door Nederlandse (‘resoluties’), wat de consistentie ten goede komt.

indeling