07-January
Blog
Slimme oplossingen met Open data

Elke dag is er meer en meer opendata te vinden. Open data is data die voor iedereen gratis van het web te halen valt en waarvan de aanbieder hoopt dat andere partijen daar iets aan hebben. Veel open data wordt echter nooit gevonden, laat staan gebruikt. Vooral omdat de eindgebruiker niet weet wat hij ermee kan. Met ons online platform GeodanMaps proberen we constant slimme dingen te doen met Open data. Dat kan zijn nieuwe afgeleide datasets maken zoals Gebouwkenmerken Nederland: (toevoegen link). Maar het kan ook veel toegepaster. Zoals laten zien wat de meest efficiƫnte route is om de prullenbakken van Den Helder en Haarlem te legen, waarbij we ook het verschil kunnen laten zien met alternatieve routes. De locatie van de prullenbakken zijn door de gemeentes als open data beschikbaar gesteld, de meest efficiƫnte route berekenen wij door gebruik te maken van het GSPS (Geodan stoepen, paden, straten) een nieuw door Geodan gemaakt routeernetwerk dat is gemaakt op basis van open data bronnen als het NWB en de BAG in combinatie met data van TomTom. De resultaten zijn indrukwekkend.